Iedere jongere ontwikkelt zich op een unieke manier. Nooit kan je vergeleken worden. Toch doen we dit zo vaak. De jongere verliest zich dikwijls in alles wat er om zich heen gebeurt. De adolescentie is de periode bij uitstek waar je jezelf ten volle wil uiten. Maar wie ben ik? Wat kan ik nog doen met wat ik voel? Is dat wel normaal? Tijdens die levensfase word je zoveel bewuster dan vroeger. Dat is verwarrend.
Afhankelijk van je aard, karakter kan er altijd een veilige weg bewandeld worden om de zaken die je minder liggen te bespreken.
- ervaar je veel druk vanuit jouw vriendengroep / school / studie?
- zie je erg op tegen toetsen, presentaties of tentamens?
- heb je last van faalangst?
- wil je alles heel graag ‘goed’ doen maar lukt het dan juist niet?
- heb je problemen op school of loopt het gewoon niet lekker op school of bij jouw studie?
- heb je steeds ruzie of heb je last van ruzie van anderen?
- pieker je veel of word je gepest?
- is het contact met jouw ouders moeilijk?
- heb je het gevoel niet verder te komen en weet je even niet hoe je hier zelf beweging in kunt krijgen?
- ben je zeer gevoelig voor allerlei indrukken? Komt alles heftig binnen?
In deze periode is er zoveel druk (vrienden, familie, school, ...). "Alles wat gebeurt in de wereld vind ik niet zo vanzelfsprekend. Toch wil ik het goed doen voor iedereen. Het zorgt ervoor dat mijn gedachten nooit stil staan. Alles lijkt vast te lopen."
Ik werk met jou in vertrouwen. Dat wil zeggen dat ik niets verder vertel zonder jouw toestemming. Als zaken aan jouw ouders of anderen moeten gezegd worden, wordt dit eerst samen besproken.
Tijdens een eerste gesprek verkennen we de situatie en nemen we de tijd om te voelen of de sfeer goed zit.
"Je speelt hoe dan ook de hoofdrol in jouw leven, maar zorg ervoor dat je ook het script zo veel mogelijk zelf schrijft."
Ik werk zo oplossingsgericht mogelijk, d.w.z. binnen wat noodzakelijk, haalbaar en wenselijk is. Dat houdt in dat we samen, stap voor stap, een richting zoeken die naar een oplossing kan leiden. In het proces gebruik ik een aantal methodieken die geleidelijk tot verbetering zorgen. Dat vraagt wat tijd om te groeien en om te rijpen. Je hebt zelf altijd het recht om verder te gaan of te stoppen. Jij bent baas van de begeleiding. Openheid naar elkaar toe zal de beste oplossing geven.
Wat kan er o.a. aan bod komen:
School, studiekeuze, betreden van de arbeidsmarkt, probleemgedrag, verslavingen, mediagebruik, alcohol en drugs, gamen, seks, traumatische gebeurtenissen, echtscheiding van ouders, eetstoornissen, zelfdoding, zich thuis voelen in deze samenleving, ...
REVIEWS
In mijn moeilijke periode was Dirk er voor mij op de momenten dat ik het nodig had. Hij luisterde en forceerde me niet. Op mijn tempo zochten we samen naar oplossingen. Hij reikte handvaten aan en relaxatietips waar ik mee aan de slag ging op de meest moeilijke momenten. Tot ik uiteindelijk zelf ontdekte waarom ik me zo slecht voelde en wat ik opgekropt had. Dat was de uitweg om mijn weg in het leven te vinden. Nu, vele jaren later, denk ik nog altijd dankbaar terug aan de steun die ik toen ervaren heb en kan ik de moeilijkheden die in het leven op mijn pad komen zelf de baas.
Annelies
Ik vertelde anderen al vaker over jouw positieve rol tijdens mijn adolescentiestruggles.
Tristan
Je hebt zo geholpen omdat je zo geduldig luisterde. Je kijkt naar iemand zonder vooroordelen en je beoordeelt niemand op zijn of haar problemen. Je was er omdat er toen niemand was die mij wat liefde en aandacht schonk … enkel mezelf. Dat gaf me het gevoel van veiligheid, openheid. Ik kon me heel kwetsbaar openstellen tegenover jou, wetende dat je me niet zou neerhalen.
Ilse